ASPECT Studios Receives Internationally Acclaimed Awards Across Nine Projects

ASPECT insights
ASPECT Studios Receives Internationally Acclaimed Awards Across Nine Projects

ASPECT Studios are delighted to announce the design practice’s global recognition from industry peers and colleagues during the international award season. The esteemed landscape architecture and urbanism studio located across Australia and Asia, received a total of five award wins from the 2019 International Architecture Awards by The Chicago Athenaeum/Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, four project shortlists at the highly acclaimed 2019 World Architecture Festival Awards, as well as one project shortlisted in the 2019 Architizer Popular Choice Awards.

These award recognitions from multiple international award juries further establishes ASPECT Studios' reputation for creating design-led places and their capability to deliver world-leading design excellence and quality in Australia and abroad. ASPECT Studios’ ongoing commitment to deliver sustainable and joyous relationships between the human and natural environments stems from their belief in the value that design thinking brings to our cities.

The 2019 International Architecture Awards by The Chicago Athenaeum/Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies have awarded ASPECT Studios’ Ian Potter Children’s Wild Play Garden, Barangaroo South (JV between ASPECT Studios and OCULUS Studios) and Parramatta Civic Link (in collaboration with SJB Architects) in the category of ‘Urban Planning/Landscape Architecture’.

ASPECT Studios collaboration with BVN Architecture also saw the CSIRO Synergy project being awarded the ‘Commercial Building’ award and their collaboration with Kohn Pedersen Fox Architects saw the ‘Huamu Lot 10’ project being awarded the Skyscrapers/High Rises award.

The World Architecture Festival Awards have shortlisted three ASPECT Studios projects amongst thousands of entrants in the 2019 awards shortlists, presented to a live jury at this year’s festival taking place in the Netherlands. Yagan Square is shortlisted to present in the categories of 'Mixed-Use - Completed Projects' as well as 'Landscape Urban - Completed Projects', Warrane Walk in the category of ‘Future Project: Experimental’ and Caulfield to Dandenong Level Crossing Removal in the categories of ‘Landscape: Urban’ and 'Transport - Completed Projects'.

Architizer have shortlisted ASPECT Studios' One City Development Gemdale project in the category of Urban & Masterplans for their 2019 Architizer Popular Choice Awards. Click here to vote for our project!

Each of the above awards demonstrates the growing acknowledgement from both the design industry and the general public, that landscape architects are the right profession to solve the complex challenges of living and thriving in our growingly dense urban environments.

2019 World Architecture Festival Awards

Category: Mixed-Use - Completed Projects & Landscape Urban - Completed Projects

Yagan Square

Initiated by the Metropolitan Redevelopment Authority, Yagan Square is part of the Perth City Link Project – one of the city’s most exciting redevelopments, reconnecting the CBD with Northbridge for the first time in more than 100 years. Perth’s newest major public space will be a place to have fun, meet, play, eat and shop.

ASPECT Studios together with Lyons and iredale pedersen hook architects completed the design for Yagan Square. Yagan Square was officially opened in March 2018.

The design concepts have responded to the vision of Yagan Square to be an inclusive, welcoming and an active cultural and civic destination representative of a diversity of the local and Perth region and broader Western Australia. The concepts are representative of the ideas of convergence: of geologies, tracks, narratives, indigenous and non-indigenous people and culture within the Square itself.

The wildflower gardens will showcase the unique and diverse qualities of West Australian flora, providing a taste of the West Australian landscape. From the variety of Eucalyptus species found across the State and Perth to gardens that heighten the seasonal characters and colours.

Water also plays a major part in the story of Yagan Square and the unique feature has been developed with Artist, Jon Tarry. As a sequence of connected elements, the water features provide physical and experiential enhancements to the public landscape, encouraging the visitor to look, touch, feel and enjoy.

2019 World Architecture Festival Awards

Category: Future Project: Experimental

Warrane Walk

Delivering on Sydney’s vision for a more productive, liveable, and sustainable city, Warrane Walk is conceived as reconnecting the city centre with its waterfront, the eastern city with the western city, and Indigenous Australians with their traditional lands.

The Cahill Expressway is an elevated, urban motorway situated on the waterfront at Circular Quay, Sydney; its dominant structure creating a significant barrier between the city’s centre and its iconic harbour.

Re-purposing of the Cahill Expressway reflects Sydney’s maturing approach to public life, unlocking underutilised civic space for its people, and taking a significant step to move beyond mid-century motorway urbanism and infrastructure.

The creation of a 1km linear urban park offers Sydney a unique opportunity to reclaim public space at its heart, providing over 10,000m2 of new waterfront public space fronting Sydney Cove.

Situated at the birthplace of colonial Australia – Sydney Cove – Warrane Walk reconnects the culturally significant Bennelong and Barangaroo headlands, honouring the traditional owners of the land and signifying a critical step in the reconciliation process with Australia’s First Nations.

Warrane Walk will provide a critical east-west connection between the northern city centre and Barangaroo – the recently completed 500,000m2 development bringing 24,000 workers to the city’s western harbour – and stitch together an urban fabric disconnected with the construction of the Bradfield Highway.

The new elevated public space completes a missing link in Sydney’s Great Coastal Walk, as well as reducing east-west travel times between two key areas in the Sydney CBD, Barangaroo and Circular Quay, where 93% of all weekday trips are by walking or cycling.

2019 World Architecture Festival Awards

Category: Landscape: Urban & Transport - Completed Projects

Caulfield to Dandenong Level Crossing Removal

A significant component of Melbourne’s Level Crossing Removal Program consists of new open spaces in the south-eastern suburbs presenting a generational opportunity to both improve public transport facilities and relink communities. By elevating the existing Cranbourne – Pakenham rail line, not only have nine level crossings been removed, but a previously unavailable public open space (linear park) has opened up, generating opportunities for community use and connection under the rail line. The project has delivered 22.5 hectares (more than 11 MCGs) of open space, parklands and new community areas, as well as 12 kilometres of new pedestrian and cyclist paths which is colloquially referred to by the industry as the ‘Underline’.

The core components are three large linear parks and a connecting shared path trail that links them together to create multiple regional path networks. The three new linear parks each have a different role and hierarchy in their respective neighbourhoods. The rail corridor between each station has been transformed into a new public space, with the usual visual clutter of the tracks and associated gantries consolidated on a sensitively designed viaduct, freeing up the ground plane to be developed as a linear park and opening up views along and across the corridor at ground level. The rail corridor has been reclaimed by over 4,200 trees which frame a series of new civic spaces and the 17-kilometre-long Djerring Trail, providing places for recreation, respite, passing through, and pausing.

Each linear park contains a number of activity nodes, the largest being multi-generational and multipurpose play/fitness/stay nodes, to dog parks, fitness stations, bike servicing nodes, play, heritage interpretation nodes and seating rest points.

The project built 12 kilometres of new path linking several sections of existing path to create a new 17-kilometre-long trail. The Djerring Trail is shared walking and cycling path running from Caulfield to Dandenong. Coming from the Bunurong Aboriginal language, the word Djerring means join, unite or connect, emphasising the trail’s role in connecting seven suburbs.

 

2019 International Architecture Awards Project Winner

Category: Urban Planning/Landscape Architecture

The Ian Potter Children’s Wild Play Garden

The Ian Potter Children’s WILD PLAY Garden is a new playspace situated in one of Sydney’s oldest and most loved parks. The WILD PLAY Garden provides a unique playspace in which children can develop an understanding of the natural environment. Inspired by the existing attributes of the site – fig trees and surrounding parklands, ASPECT Studios’ approach was to create an immersive environment by keeping the design to a simple palette of natural materials and elements. In doing so, children are provided with a platform to explore, experiment, socialise, and learn through play.

The magical garden is full of hidden surprises and opportunities to interact closely with nature. Young and old can play with natural elements such as sand, water, sticks, leaves, flowers and pebbles in a series of unique spaces that offer varying degrees of physical challenge. This series of spaces provide a diverse range of explorative and creative play opportunities, which are not commonly found in urban playgrounds. The WILD PLAY Garden is a place where children and their carers can spend hours playing and leave feeling like they have been in another world.

2019 International Architecture Awards Project Winner

Category: Urban Planning/Landscape Architecture

Barangaroo South (ASPECT | OCULUS)

In 2008, Lendlease engaged international architects Rogers Stirk Harbour + Partners to lead the bid team for the master plan of the Barangaroo South. ASPECT Studios and OCULUS established joint venture company ASPECT | OCULUS, to lead the public realm design of the streets, squares, waterfront edges and public places. Barangaroo South brings the vision of a connected, sustainable and innovative Sydney one step closer to reality. ASPECT | OCULUS’ design of the public domain unlocks the unprecedented connection between the city and harbour in this unique precinct, providing an intimate human scale experience, strikingly juxtaposed to the energy and intensity of the CBD.

The opening of Barangaroo South reflects a broader trend to blending urban life where we can work, live and play in the CBD in a collection of high-quality public and private spaces. The design leverages the extension of the city’s street grid into an intimate network of streets and laneways, creating new layers of public activity for the city which respond to topography and circulation. The project introduces balance between density and amenity in a global climate of urban population growth and rapid densification of the city. Disused, disconnected infrastructure has been reimagined as green, thriving and connected public spaces.

 

2019 International Architecture Awards Project Winner

Category: Urban Planning/Landscape Architecture

Parramatta Civic Link

ASPECT Studios in collaboration with SJB Architecture were commissioned by the City of Parramatta Council to create a Framework Plan for the Civic Link. The proposal is a new 500-meter-long linear park that runs through the centre of the CBD on a north-south axis; beginning at the northern edge of Parramatta Square and extending through the CBD up to the new MAAS site and river precinct.

The vision for this project is to create ‘a vibrant green heart for Australia’s next great city’ – a pedestrianised public space with a cultural spine that connects Parramatta CBD’s primary civic and riverfront spaces; and responds to environmental context as well as Parramatta’s rich and vibrant history.

The purpose of the Framework Plan is to clearly articulate why the project is a critical piece of Parramatta’s future city fabric, and to provide a road map of how it will be delivered. A set of Urban Design Guidelines have been prepared to define the public space, pedestrian movement, built form, program and sustainability, as well as identifying actions for the short, medium and long term.

Some of the proposed key moves included; an outdoor event space adjacent to the Roxy Theatre, newly activated building edges, rationalised vehicular movement arrangements, children’s playground, new public spaces, outdoor meeting tables, urban games, increased tree canopy cover, consideration of possible locations for energy and water treatment plants, and significant Water Sensitive Urban Design (WSUD) areas.

2019 Architizer A+ Popular Choice Awards

Category: Urban & Masterplans

One City Development Gemdale

Wuhan, China. Capital of Central province of Hubei, and the setting for our One City Development by Gemdale, with public domain design the team at ASPECT Studios Shanghai. Comprising a cultural and art centre, commercial precinct and eco-shopping gardens, the design of this new mixed-use project is deeply rooted in local culture and people-oriented sustainability. A cultural, social and commercial centre as a place for family, recreation and work. The brief called for a landmark destination that reflects contemporary Wuhan culture. Our design response abstracts the mythological Chinese Phoenix (originating in Hubei Chu) into a narrative for the flowing landscape whose fluid lines guide people through the social gathering and event spaces.

Throughout the public realm, the design captures moments of a bird in flight, a flutter of wings and feathers, colours infused into the elements. A sweeping language of the Phoenix unifies public space, while the dramatic local natural rock forest formations of Wuhan have inspired the form and character of the bespoke precast active edges that frame the perimeter development.

Specialist lighting design integrates the precinct’s architecture and landscape, assisting the natural transition for the changing demographics of users from weekdays to weekend, dawn til dusk and from a place of interaction and commerce to a recreational play space.

SHARE THESE PROJECTS