>

Client
Department of Planning, Transport and Infrastructure

Scope

Master Planning, Concept Design, Design Development, Construction Documentation and Construction Phase Services

Location

Oaklands Park, Adelaide, SA, Australia

Team

ASPECT Studios, Cox Architecture, Arup, Mott Macdonald, McConnell Dowell, Gould Thorpe Planning

Year

2019

Photography

Sweet Lime Photography

Delivering ‘ground-up’ urban spaces

With a focus on providing shade and amenity, the ground plane is designed to allow for and compliment future development opportunities in the surrounding urban precinct. ASPECT Studios worked closely with the City of Marion to facilitate their long-term plans of a revitalised Warradale Centre Precinct and improved connections to Marion Civic Heart.

Maximising pedestrian and bicycle connectivity was a key focus of the urban design approach. Through a process of assessment and analysis, meaningful connections were developed to link the precinct and the surrounds.

The project has demonstrated how Landscape Architects can lead urban design within an infrastructure project. The formation of the PTP Alliance allowed ASPECT Studios to work collaboratively with each discipline to ensure coordinated outcomes and validates the important role Landscape Architects provide in delivering ‘ground-up’ urban spaces.

The result of a partnership between the South Australian Department of Planning, Transport and Infrastructure, the Australian Government and the Public Transport Projects Alliance, this recently opened station showcases the combination of urban greening, and generous connectivity for the surrounding residents and businesses.

Through good design and implementation of green infrastructure, ASPECT Studios is supporting the South Australian Government’s ambition of reducing congestion and increasing public transport use. The new Station Plaza and surrounding landscaped areas complement the station by providing extensive planting, paved areas, public art and urban furniture. New cycleways, pedestrian footbridges and pathways significantly improve safety and connections to neighbouring residential areas and help to create a ‘civic triangle’.

A key design move was proposed to lay the banks back to the lowered station cutting with landscaped batters that allow for improved safety with better sightlines both to and from the station platforms and which importantly allows for views from the platforms to the wider urban realm beyond the station precinct. The canopy architecture was informed by this strategy, lifting and folding with cutaways to respond to these views while providing shelter to train users. The resultant design allows for greening to infiltrate what is traditionally an environment dominated by concrete and steel.

The ground plane at street level is imagined as a ‘human’ place with an extended urban plaza situated both north and south of the lowered station. The Plaza is a welcoming place with quality custom urban furniture, services for pop-ups and considered plantings that provide clear sightlines to the station and adjacent properties and allows for maximum pedestrian circulation and navigation to the platforms and Marino Rocks Greenway.