A vibrant, tree-lined city space at the heart of the university

‘The Heart’ is modeled after town squares like Federation Square in Melbourne and the Pompidou Centre in Paris and is a ceremonial gathering space for students and visitors.

‘The Garden’ is a mini oasis of trees and plants shading a series of connected student ‘pods’. Each pod contains facilities ranging from power outlets for laptops, BBQ facilities and even Ping Pong tables.

Further to the Alumni Green, ASPECT Studios was engaged by UTS to create an extensive green roof on top the Science and Graduate School of Health Building: which provides positive environmental benefits to the building as well as another opportunity for break out and social engagement.

ASPECT Studios won a design competition held by the University of Technology Sydney, to envision the future of Alumni Green, its main outdoor space.

As part of the UTS City Campus Master Plan, Alumni Green has been transformed into a vibrant, tree-lined city space at the heart of the university. The new-look Alumni Green has three distinct zones, each with its own character and opportunities.

‘The Green’ is a large, raised turf platform that can be used for both special events and informal daily activities. The landscaped edges of the green are informal seating areas.

University of Technology Sydney


Competition, Concept Design, Design development, Documentation, Construction Administration


UTS City Campus, Ultimo, Sydney, NSW, Australia


ASPECT Studios, Taylor Thomson Whitting, Warren Smith + Partners, Steensen Varming, Durbach Block Jaggers + BVN Donovan Hill, Hassell, Arup




Florian Groehn, Simon Wood