We use cookies to personalise your experience. Learn more

Mitcham Library and Brown Hill Creek

ASPECT Studios undertook full landscape design and delivery services for the Mitcham Library Redevelopment which include the reorientation of the library and the upgrade of the adjacent Brownhill Creek.
The concept for the creek works centred on returning a stone lined channel through the memorial gardens, to a naturalised creek bed, with the aim of maximising the dual benefits of improved stormwater quality and public amenity.
  • TRADITIONAL OWNERS AND ONGOING CUSTODIANS OF THE LAND Kaurna
  • CLIENT City of Mitcham
  • LOCATION Mitcham, South Australi
  • YEAR 2017 - 2019
Given the Library is reorientated towards the creek bed, opportunities to access the creek channel is created by the placement of stepping stones, boulders and salvaged logs along the banks and invert of the channel. The creek will become a central natural play element within the larger and more formal memorial garden setting.
Extensive decks and seating terraces cascade from the edge of the library to meet new open lawns, providing an opportunity for events to be staged and maximises the capacity of the existing park to accommodate large gatherings.
At the completion of the project, the people of Mitcham will have a revitalised new open space and community heart that caters for all ages in a beautiful treed setting.
AS ADE Mitcham Library 04
  • TEAM Southfront, CPR, Design Inc., Moto Project
  • AWARDS 2022 South Australia Landscape Architecture Awards; Civic Landscape - Award of Excellence
  • PHOTOGRAPHY Dan Schultz