>

Client
Mirvac

Scope

Concept Design, Development Application, Tender and Construction Documentation and Construction administration

Location

Sydney, NSW, Australia

Team

ASPECT Studios, Mirvac, Woods Bagot, Urbanite, Curio

Year

2019

Photography

Florian Groehn

A new green destination for every person, covering multiple different experiences

The vision for Westpac Place at 275 Kent Street, was to creatively revitalise a valuable urban green space whilst creating multiple experiences for a new demographic of users.

The site is located on Gadigal Country within a five-minute walk of Wynyard Station and is positioned to the east of the Barangaroo precinct. Accessed by over 20,000 people per hour at peak from the Wynyard Walk pedestrian connection, Westpac Place has transformed an unprogrammed ‘urban oasis’ to a highly energised, versatile and active public green space.

The site provides a revitalised green space to the north west of the city centre and is connected through to the harbour at various terrace levels, including the portal from Wynyard Walk. The design was led by the increased pedestrian movement from Wynyard station towards the Barangaroo precinct.

The landscape and public domain design preserves and transforms an important public space within this developing area of the city and resolves the need to respond to the confluence of pedestrian movement delivered into the space through the opening of Wynyard Walk, whilst also creating a place for people to occupy in a variety of ways.

Reflecting the spatial approach defined by the pedestrian modelling, the space has three distinct landscape moves:

  • The raised central lawn and park, which provides a series of different edge conditions for people to occupy and use in multiple different ways, as well as helping to define the structure of the overall space. Its alignment extends the urban planning of the building with the two ‘pedestrian lanes framing lawn edging. This is made up of a generous open lawn, seating edges and furniture elements, as well as dense planting to both ends with feature trees;
  • The retail edge, which provides outdoor public seating and densely planted interface to the upgraded food and beverage areas to the Napoleon Plaza level of the building; and
  • The western edge, which reinterprets the original shoreline, and implements native and exotic planting to act as a green back drop to the urban park, and provides additional seating elements in a range of sizes for people to sit and gather.