We use cookies to personalise your experience. Learn more

Quay Quarter Lanes

ASPECT Studios have devised a porous city precinct that layers different kinds of public activity in Sydney’s Quay Quarter. The precinct is a sequence of places connected through a habitable, pedestrian-focused public domain. The project as a whole transforms the existing streets and laneways by adding new fine-grain connections of through-site links and arcades to create a network of delightful and discoverable public places.
Read more +
  • Traditional owners & ongoing custodians of the land The Gadigal of the Eora Nation
  • Client AMP Capital
  • Location Quay Quarter Precinct, Sydney, Australia
  • Year 2014 - 2021
Nowhere are these ambitions more clearly embodied than in Loftus Lane, where ASPECT Studios has overseen the transformation of the streetscape. Once a service lane used only by delivery drivers and the odd taxi, ASPECT’s design returned to the laneway to the public by rationalising the vehicular building entries into a single basement entrance – sweeping the cars out of the laneway.
Part of turning this disused street into a public asset involved lavishing attention on small details. Filigree brass elements will weather as time passes, with the changing patina a reminder of how this space belongs to the public. A material palette that references the two sandstone buildings addressing the lane creates a sense of cohesion.
Read more +
  • Team ASPECT Studios, SJB, Silvester Fuller, Studio Bright, Carter Williamson, Lippmann Partnership, Jonathan Jones, Barbara Flynn
  • Photography Florian Groehn