Healthy Place, Happy People

ASPECT insights
Healthy Place, Happy People
Our Brisbane Studio Director Deb Robbins will be presenting the approach and outcomes of the Scarborough Beach Park project in her talk ‘’ at the ‘Creating a Liveable Community’ 2018 Queensland Parks and Leisure Australia conference on Friday 25th May. Scarborough Beach Park Southern Upgrade is the final instalment in a series of upgrades within the park over a period of 10 years. The upgrade provides a welcome refresh to the much-loved foreshore park that forms part of Moreton Bay Regional Council’s vision for a network of open p ublic coastal spaces. By providing a leafy, energising, and social space for residents and the broader community to come together. Commenting on the project Deb said “As a designer it is always exciting to work on the waterfront, we started over 10 years ago with the Master Plan which set aspirations for the whole of Scarborough Beach Park. Fast forward to today and the Southern Upgrade is the final instalment in a series of upgrades we have been involved with over those years. The upgrade provides a welcome refresh to the much-loved foreshore park by providing a leafy, energising, and social space for residents and the broader community to come together.” ASPECT Studios core commitment to the master plan was injecting new life into a long-undervalued esplanade by bringing together the community’s recreational and social needs while responding to the natural identity and environmental assets of the site. Through vigorous site analysis, community consultation, and Council input we were able to protect and retain existing vegetation while increasing pedestrian access and connection points to and within the park. Improving the insufficient width of the Moreton Bay Cycleway (MBC) resulting in a better pattern of use between pedestrians and cyclists. Balancing the needs of the community while supporting and enhancing the existing environment was paramount in the design and development to ensure that a diversity of needs was met. Our strategic design thinking and co-operative collaboration with the council has resulted in a sea side experience that is generating vitality, civic pride and social interaction; resulting in an inviting and active space, packed with play opportunities. Creative approaches through the application of expansive mulched areas and the undulating batten ‘skirt’ to enclose the underdeck echoes the existing Fig Tree roots. This design also facilitates a natural playground for children that encourages unstructured/informal play while establishing a direct connection to the natural environment. While the deck or ‘upper picnic terrace’ delivers spectacular sea views while celebrating the natural beauty of the existing fig trees and provides an open and relaxed space, bringing people together. ASPECT Studios firmly understands that sustainability in landscape architecture is more than just a process requiring consideration in the design and construction of the public realm and urban landscape. It is also looking out for the health and well-being of our communities that is inextricably linked to what we design and the places we create. Public space is at its best when connection, identity, wellbeing and liveability all align together, creating a sense of community and place with expanded opportunities for all walks of life.